En odyssé gjennom verdenskunsten
Årsmøteforedrag
KUNSTSAMTALE FEBRUAR 2024
Ås kunstforening inviterer til kunstforedrag med kurator, kunsthistoriker og forfatter Arnt Fredheim. 29. februar tar forfatteren oss med på en kunsthistorisk reise gjennom årtusenene og gjennom forskjellige deler av kunst og litteraturhistorien.
Vi vil også møte forskjellige kunstnere som i sine helt spesielle kontekster skapte verker som fikk betydning for ettertiden.
Arrangementet er del av årsmøtet til Ås kunstforening. Gratis for medlemmer. Du kan melde deg inn på stedet.
Kunstforedrag med kurator, kunsthistoriker og forfatter Arnt Fredheim
SAMTALESTED: Charlies Diner (Ås kvartalet, i Ås sentrum)
DAG & TID
Torsdag 29. februar 2024
Kl. 19.00 - 20.30
KOSTNADER:
Arrangementet er gratis for medlemmer (det er mulig å melde seg inn på stedet).
Siden Charlies Diner holder åpen bar, er det 18 års aldersgrense for å delta.
"...kunsten som en driver av kunstneren, kunsten som noe kunstneren viljeløst må skape, noe som eksisterer uavhengig av tidsperiode, økonomi og politikk.".
Forfatterens egne ord: Fra det mytiske til det reelle. En odyssé gjennom verdenskunsten
Kunsten med stor K er i dag et fenomen som gjerne forbindes med overflod, den ypperste ferniss det velutviklede samfunnet smykker seg med. En type rikdom man tar seg råd til, når alle andre behov i behovspyramiden er dekket. Selv om det ofte ser slik ut, er det ikke sikkert at dette stemmer.
I denne reisen gjennom årtusenene og gjennom forskjellige deler av kunst og litteraturhistorien, møter vi forskjellige kunstnere som i sine helt spesielle kontekster skapte verker som fikk betydning for ettertiden.
Forfatteren utfordrer vår oppfatning av hva som driver frem et behov for kunst i samfunnet og viser ulike måter kunsten instrumentaliseres på og hvordan den ofte har endt opp som et ledd i en eller annen kynisk intensjonsstrategi. Religion, realhistorie og politisk historie er fagområder som henter sine historiske objekter fra disse intensjonsstrategiene.
På den andre siden ligger det som er kjernen i kunsten, det som gjør at den eksisterer uavhengig av all instrumentalitet. Da er vi over i det som kanskje også er kjernen i foredraget: kunsten som en driver av kunstneren, kunsten som noe kunstneren viljeløst må skape, noe som eksisterer uavhengig av tidsperiode, økonomi og politikk.
Med eksempler fra verdenskunsten som illustrasjoner, inviteres du med på en spennende reise i estetikkhistorien. Målet er selvsagt å gjøre deg også til en kunstgroupie!
Om Arnt Fredheim
Arnt Fredheim er født i Bergen og utdannet Cand. philol. i kunsthistorie, fra universitetene i Oslo og Cambridge (England). Fredheim er en meget erfaren kunsthistoriker, kurator, forfatter og prosjektleder med bakgrunn fra noen av de viktigste kunst-, lærings- og næringsinstitusjonene i Norge. Fredheim tidligere bodd i Ås.
Fredheim har solid kunnskap om de globale kunsttrendene og europeisk kulturhistorie. Han har skrevet kunstbøker og utstillingskataloger om norsk kunsthistorie, Edvard Munch, Håkon Bleken, Steinar Christensens Refsnes-frise og Marino Marini. Fredheim har vært fagansvarlig hos Store Norske leksikon.
Fredheim har arbeidet som sjefkurator for den private skulpturparken til Christen Sveaas ved Kistefos Museum og vært kunstkonsulent for Statoil kunstprogram i Norge, der han blant annet kuraterte de nye Statoil-kontorene i Bergen. Han har arbeidet som logistikkpartner ved Norges viktigste kunstmuseer og de største og viktigste samlingene i Norge. Han har vært tilsluttet Munch-museet, Nasjonalgalleriet, Vestfold Kunstmuseum og Universitetet i Oslo. Han har deltatt i en rekke radioprogrammer, og i dag jobber Fredheim i krysningsfeltet mellom estetikk og språk, med vekt på samlingsdokumentasjon, tematiske problemstillinger og klassiske kunsthistoriske samtaler.
Under overskriften Kunstsamtaler inviterer Ås kunstforening til ulike samtaler om kunst, kunstnere og kunsthistorie. Innholdet i disse samtalene er intervjuer med kunstnere og kunstrelaterte foredrag.