Fotofortellinger av unge fra Ukraina

20.12.2024

Fotoutstillingen «Fotofortellinger» ble en foreløpig avslutning på et ungdomsprosjekt om fotografi, identitet og kulturminner. 17 ukrainske ungdommer deltok med bilder tatt i Ås, Ski og på Nesodden. 

Tekst: Redaksjonen

Bilder fra utstillingen nederst på siden. 

Formålet med prosjektet har vært å bevisstgjøre unge om det visuelle språket og hvordan fotografiet kan benyttes til historiefortellinger. 

- Prosjektets tematiske utgangspunkt har vært de pågående verdenssamtalene, spesielt knyttet til fremmedfrykt, utenforskap, hatsnakk og demokratiutvikling. I tillegg til økte fotokunnskaper, har det vært et mål for oss at de unge har fått muligheten til knytte vennskapsbånd underveis i prosjektet, sa Knut Werner Lindeberg Alsén under åpningen. Han er styreleder i Ås kunstforening og prosjektets leder.

Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

- Denne utstillingen er den siste av i alt tre unike utstillinger, og et resultat av fire workshoper gjennomført sommeren 2024. I 2025 skal denne utstillingen også vises i Kolben på Kolbotn og biblioteket på Nesodden. 

Deltakerne er unge som har flyktet fra krigen i Ukraina. Oppgaven deres har vært å utforske seg selv og andre i samspillet med lokale kulturminner, med kamera, sa han. 

Foto: Lila Zotou
Foto: Lila Zotou

De unge blomstrer
Under åpningen fortalte Tetiana Yemelian og Kateryna Kryva hva de har gjort - og gjør - for å integrere de ukrainske ungdommene som er bosatt i Folloregionen. Gjennom organisasjonene UNIK (Ukraina Norge i Kontakt) i Nordre Follo og Integrated Minds på Nesodden, har de benyttet fotografi og film i arbeidet med å tilpasse de ukrainske tenåringsungdommene til det norske samfunnet. Under fotoprosjektet har begge kvinnene vært instruktører og deltatt med sosiale tiltak.

- Gjennom vårt arbeid i Nordre Follo har vi sett hvordan traumatiserte ungdommer har funnet hverandre, og etterhvert åpnet seg opp og blomstret under våre aktiviteter med foto og film. Tetiana Yemelian.

- For oss har fotografiet vært et sosialt prosjekt der vi har lagt til rette for at de unge kan treffe andre unge under samlingene. Sammen med våre fotovenner i Kolbotn fotoklubb og Nesodden, har vårt eventyr nådd nye høyder: Våre tenåringer har vært heldige som har blitt invitert til fotoverkstedet i Ås og deltatt på en kunstutstilling som er gjennomført av profesjonelle fotografer og kuratorer, i regi av Ås kunstforening og Kulturskolen i Ås, fortalte Yemelian. 

(Fra v) Bengt Nøst-Klemmetsen og Knut Werner Lindeberg Alsén. Foto: Bettina Aalerud
(Fra v) Bengt Nøst-Klemmetsen og Knut Werner Lindeberg Alsén. Foto: Bettina Aalerud
- Vi i Ås kunstforening er veldig glade da vi kom i kontakt med Tetiana Yemelian og Kateryna Kryva. På denne måten fikk vi realisert prosjektets formål, sa Lindeberg Alsén.

Han fortalte at under møtene har Integrated Minds tatt ungdommene med på enkle sosiale øvelser. 

- Det har vært svært viktig for ungdommene som er traumatisert av krigen de har opplev på nært hold. Men for å unngå å rippe opp i traumene deres, har vi ikke satt søkelys på ungdommenes negative opplevelser fra hjemlandet, men vist kun positive bilder under samlingene og lagt vekt på at kulturminnene hovedsakelig skulle fotograferes i Ås, Nesodden og Ski. Noen av ungdommene har også tatt med bilder hjemmefra, både Norge og Ukraina.  

Sosiale møteplasser
Styrelederen fortalte at ungdom har lettere for å bli kjent med hverandre når man gjør noe praktisk sammen.

- Her har «UNIK» med sitt prosjekt «Fotokontakt», gjort et fantastisk forarbeid. Fotokontakt er deres samarbeid med Kolbotn fotoklubb og Øystein Nygård og Trym Fyrileiv, fortalte han.

Fantasi og visualisering
Utstillingen i Ås kulturhus er kuratert av fotokunstner og kurator Lila Zotou. Hun fortalte under åpningen at siden mye er ukjent i ungdommenes nye liv Norge, er det spesielt interessant å se hvordan deltakerne har brukt fantasien i visualiseringen av samspillet mellom dem selv, de andre ungdommene på kurset og fotograferingen på til nå ukjente omgivelser

kurator Lila Zotou. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
kurator Lila Zotou. Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

- Fotografiene gjenspeiler ikke bare hva de har sett, men også at det visuelle språket kan fungere som et sterkt verktøy og er et flott medium i formidlingen av det ukjente. Vi håper at de unge som har deltatt har fått en bedre forståelse av styrken til det visuelle språket. Målet har vært å motivere de unge til å bruke fotografiet også i fremtidige fortellinger om verdenssamtalene, og fra deres liv i Norge og seinere fra deres hjemland, sa Zotou

Tre utstillinger over samme tema
Fotofortellinger er den tredje utstillingen i serien «Fotofortellinger – om kulturminner og identitet» gjennomføring i perioden 2020- 2023. Prosjektet ble satt på vent på grunn av koronapandemien.

Den første utstillingen var «Kulturminner i landskap» lagt til Nordby bibliotek. Den var sammensatt av åtte fotografier tatt Vilma Bækkevold Aalerud på Nøstvetboplassen på Vintrebro som er Ås sitt viktigste og mest kjente kulturminne. Parallelt og underveis fotodokumenterte Vilma kunstforeningens samtidsprosjekt NåDa som var et samtidskunstprosjekt med ungdommer og kulturminner. Disse bildene ble integrert i NåDa-utstillingen i Kulturhuset i Ås. Alle tre utstillingene er kuratert av billedkunster og kurator Lila Zotou. 

Hele ungdomsprosjektet er gjennomført i et samarbeid med Kulturskolen i Ås, Ås kunstforening og det internasjonale fotonettverket NEW NOW.  

Fotografi til Ås-ordfører
I starten av åpningen av utstillingen overrakte Vilma Bækkevold Aalerud sitt eget fotografi fra utstillingen Kulturminner i landskap til ordfører Bengt Nøst-Klemmetsen. Fotografiet som er tatt på Nøstvet-boplassen ble også benyttet som forsidebilde på flertallspartiene i Ås sin politiske plattform - Nøstvet-plattformen - for perioden 2023-2027.

Bengt Nøst-Klemmetsen takket for bildet og lovet at fotografiet skal få hedersplass på ordførerkontoret.

Bengt Nøst-Klemmetsen og Vilma Bækkevold Aalerud. Foto: Bettina Aalerud.
Bengt Nøst-Klemmetsen og Vilma Bækkevold Aalerud. Foto: Bettina Aalerud.

- Det var veldig hyggelig å få delta på åpningen av fotoutstillingen på lørdag. Jeg synes det er flott å se hva Tetiana Yemelian og Kateryna Kryva gjør og får til overfor sine egne, og hvordan de hjelper til med integreringen av de ukrainske ungdommene i Follo, sa ordføreren da han fikk bildet. 

- De er flotte, gode mennesker, og det er rørende å se hvordan de jobber for å gjøre livet og fremtiden bedre for ungdommer som har blitt revet ut av hjemmene sine, og skape dem en bedre trygghet i deres nye hjemland, sa Nøst-Klemmetsen. 

Ukrainske koret Kvitka
Det kulturelle innslaget under åpningen stod det ukrainske koret Kvitka for. Koret ble etablert i 2022 av elever på Ås læringssenter. Kvitka som betyr blomst på norsk, har i dag vokst til 15 medlemmer. Høsten 2024 ble koret registrert som en frivillig organisasjon og har hatt mange opptredener i Follo-regionen og Oslo. Kvitka mottar støtte fra Akershus musikkråd.

- Vårt repertoar er sammensatt av både ukrainske og norske sanger, fordi vi ønsker at sangene skal skape bro mellom ulike kulturer. Tetiana Antoniuk

Koret sang to ukrainske sanger, og avsluttet med den kjente julesangen «Carol of the Bells», eller «Sjtsjedryk» som opprinnelig er en førkristen sang fra Ukraina skrevet i 1916 av Mykola Leontovytsj (1877–1921) med utgangspunkt i to ulike folketoner. Sangen er en sjtsjedrivka, ein nyttårssang som etter gammal ukrainsk tradisjon uttrykker ønske om lykke for nyåret. Den dannet utgangspunkt for den engelske julesangen «Carol of the Bells» eller "Ukrainian Carol"

Tidligere var sangen kun en jule- og nyttårsang, men i dag har den også blitt et symbol for ukrainere i Europa for landets uavhengighet. 

Med sangen Shchedryk ønsket koret Kvitka at julen skal bringe fred til hele verden.

Det ukrainske koret Kvitka. Foto: Ellen Eikenes
Det ukrainske koret Kvitka. Foto: Ellen Eikenes

Prosjektet er støttet økonomisk av Sparebankstiftelsen DNB, Østlandets Blad (Amedia) og Erasmus Pluss. 

Bilder fra åpningen. 

KREDITERING 

FOTOGRAFLÆRERE 
Prosjektleder Knut Werner Lindeberg Alsén (NEW NOW) 
Lila Zotou (NEW NOW)
Lambros Papanikolatos  (NEW NOW)
Dan Aamlid (NEW NOW)

INSTRUKTØRER
Tetiana Yemelian (Unik).
Katerina Kriva (Integrated Minds)

KURATERING
Lila Zotou

UTSTILLINGSKOMITÉ
Lila Zotou og Knut Werner Lindeberg Alsén

BIDRAG PÅ VERNISSASJEN
Sang av det ukrainske koret Kvitka

PLAKATUTFORMING
Knut Werner Lindeberg Alsén