Kunst på kino: Gazas tårer
Ås kunstforening og Ås kinoteater inviterer til visning av dokumentarfilmen Gazas tårer. Filmenes regissør Vibeke Løkkeberg deltar på visningen søndag 26. januar med innledning og etterfølgende samtale med publikum.
Av Knut Werner Lindeberg Alsén
Om Gazas tårer
Filmen er en norsk antikrigsfilm fra 2010 som omhandler Gaza-krigen sett gjennom øynene til en gruppe palestinske barn. Løkkeberg har i samarbeid med befolkningen i Gaza dokumentert desperasjonen og maktesløsheten den palestinske befolkningen opplevde under Israels bombing av Gaza vinteren 2008/2009.
Løkkeberg var ikke selv til stede under noen av opptakene, hun slapp ikke inn i området. Opptakene er altså kjøpt fra lokale palestinske fotografer og intervjuere. Med dette materialet har hun satt sammen 'Gazas Tårer'. I filmen blir Israel utelukkende fremstilt som den store synderen, noe de da også var i dette tilfellet. Likevel vil det alltids være dem som reagerer over at den palestinske siden ikke også da belyses. Løkkebergs hensikt har ikke vært å ta del i noe politisk debatt. Hun ville bare vise hva som faktisk skjedde disse to månedene, fra barna og de siviles synsvinkel.
Gazas tårer har etter verdenspremieren i Toronto i 2010. Gazas tårer mottok Gullprisen under Gaza Film festival, og pengepremien fra denne tildelingen ble utdelt til de palestinske barna som hadde vært med i filmen. Filmen mottok Menneskerettsprisen (Public Liberties and Human Rights Award) for beste langfilm under Al Jazeeras internasjonale dokumentarfilmfestival i Doha i april 2011.
Aldersgrense 15 år
Denne dokumentarfilmen inneholder nærgående skildringer av døde og alvorlig sårede ofre i Gaza. Filmen får derfor 15-årsgrense.
DAG & TID
Søndag 26. januar Kl 19.0o
Fakta om filmen
Genre: Dokumentarfilm
Premiere: 5. september 2010
Regi: Vibeke Løkkeberg
Tema: Gazakrigen 2008–2009
Foto: Yosuf Abu Shreah; Saed Al Sabaa; Mwafaq Al Khateeb
Komponist: Geir Bøhren
Musikk Lisa Gerra
Produsent: Terje Kristiansen
Distributør: Netflix
Produksjonsselskap: Nero Media AS
Finansiering/sponsing: Norsk filminstitutt og Fritt Ord
Lengde: 1 t. 21 min.
Om Vibeke Løkkeberg
Vibeke Løkkeberg (født Kleivdal; 22. januar 1945 i Bergen) er en norsk skuespiller, filmregissør og forfatter. Hun jobbet som fotomodell før hun gikk et år på Statens Teaterskole i 1964.[2] Løkkeberg debuterte som skuespiller i 1967 med spillefilmen Liv, som var regissert av hennes daværende ektemann Pål Løkkeberg.
Vibeke Løkkeberg har vært sentral i norsk film siden slutten av 1960-årene. Arbeidene hennes viser et skarpt blikk for at tilværelsen gjerne arter seg forskjellig avhengig av om en er kvinne eller mann. Flere av filmene tematiserer spesifikt kvinnelige erfaringer og tar opp de mindre idylliske sidene ved kjernefamilien. Stilistisk favner filmene bredt – fra det modernistisk anlagte til det grandiost melodramatiske. Løkkeberg har i hele sin karriere fått relativt stor medieoppmerksomhet. Mens noen har jublet over arbeidene hennes, synes andre nærmest å gå fra konseptene i avsky og andre negative følelser.
Hun har senere hatt roller i filmene Formynderne og Høvdingen. I tillegg har hun hatt roller i egne filmer. Hun begynte i 1970-årene å regissere egne filmer i en tydelig sosialrealistisk stil, og spillefilmdebuterte i 1977 med filmen Åpenbaringen. I Løperjentenfra 1981 skildres en jentes oppvekst i Bergen i etterkrigstiden. Incest eller blodskam var temaet i Hud (1985).[3] Ole Paus skrev i 1978 sangen «Vibeke Løkkeberg» om Løkkebergs filmer.
Vibeke Løkkeberg har utgitt romanene Leoparden (1991), Jordens skygge (1995), Purpur (2002), Brev til himmelen (2004), Allierte (2007) og Frokost på stupet (2018).
Løkkebergs første ekteskap var med regissør Pål Løkkeberg. Senere giftet hun seg med regissør og produsent Terje Kristiansen. Hun er mor til billedkunstner og regissør Marie Kleivdal Kristiansen (født 1982) og til Tonje Kleivdal Kristiansen (født 1975), som i ungdomsårene spilte i flere av ekteparet Løkkeberg og Kristiansens filmer.
Vibeke Løkkeberg har bodd i Ås, og var en av driverne bak suksessen med Ås kinoteater sammen mannen Terje Kristiansen.
Filmen er basert på billedmateriale tatt av befolkningen selv inne i Gaza mens krigen pågikk, samt noe materiale fra de få utenlandske journalistene som var til stede mens konflikten pågikk. Løkkeberg slapp ikke selv inn under krigen.
Fotoutstillingen Eyes in Gaza
Ås kunstforening inviterer til «Eyes in Gaza» som er en fotoutstilling med 22 fotojournalister som har dekket Israel-Palestina-konflikten fra innsiden på Gazastripen.
Fotografene er vinnerne av Lucie Impact Award 2023, som er en av verdens mest prestisjefylte fotoutmerkelser. «Eyes in Gaza» er en fotoutstilling med 22 fotojournalister som har dekket Israel-Palestina-konflikten fra innsiden på Gazastripen.
Fotografene er vinnerne av Lucie Impact Award 2023, som er en av verdens mest prestisjefylte fotoutmerkelser. Utstillingen er av teknisk høy kvalitet, består av 82 fotografier. Kun noen få av fotografiene har vært publisert tidligere.
Samtaler om subjektiv fotografi
I forbindelse med fotoutstillingen Eyes in Gaza inviterer Ås kunstforening til samtaler om subjektiv fotografi. Knut Bry som er en av Norges mest anerkjente fotografer deltar i samtalen.
Mangfoldskurator Pål Henrik Ekern fra Preus museum introduserer begrepet subjektiv fotografi, og deltar i den etterfølgende panelsamtalen sammen med Knut Bry.
KUNST PÅ KINO
Kunst på kino er et visningskonsept i samarbeid med Ås kunstforening og Ås kinoteater. Visningen vil noen ganger ha åpen kinobar.