Odd Tandberg 100 år: Hyllest til vår folkekjære samtidskunstner

04.11.2024

Åpningen av jubileumsutstillingen for Odd Tandberg ble en minnerik begivenhet som begeistret Ås-folket! 

Utstillingen ble storslått og presenterer et tverrsnitt av kunstnerens livsverk og et langt kunstnerskap.

Tekst: Redaksjonen

Bilder fra åpningen og utstillingen nederst på siden. 

«Galleri Ås» i Ås kulturhus var fylt til randen. 240 besøkende hadde funnet veien til utstillingen på åpningsdagen for å hylle Tandberg og studere hans verker.

Foto: Dan Aamlid
Foto: Dan Aamlid

Utstillingen er en imponerende samling av Tandbergs verk. Variasjonen i stil og uttrykk gjorde sterkt inntrykk på de fremmøtte. Publikum var overveldet, ikke bare av omfanget, men også av den kunstneriske dybden i Tandbergs arbeider. Dette var en dag der Ås feiret Ås-kunstneren, hans livsverk og hans varige innflytelse på norsk kunsthistorie. Odd Tandbergs kulturarv kommer til å leve videre i hjertene til både gamle og nye beundrere av kunstneren og kunsten hans.  

Den offisielle åpningen ble innledet med varm velkomst av styreleder Knut Werner Lindeberg Alsén i Ås kunstforening og kultursjef Kim Stian Gjerdingen Bakke i Ås kommune. Sammen satte de tonen til en høytidelig feiring av Odd Tandberg i anledning hans «100-årsdag». Det siste maleriet hans ferdigstilte han like før sin død i 2017. Det er med på utstillingen. Ås kunstforening, familien Tandberg og Ås kommune står sammen om arrangementet.

Bengt Nøst-Klemmetsen. Foto: Dan Aamlid
Bengt Nøst-Klemmetsen. Foto: Dan Aamlid
Foto: Bonsak Hammeraas
Foto: Bonsak Hammeraas

Spennende fremtid
Ordfører Bengt Nøst-Klemmetsen stod for den offisielle åpningen av jubileumsutstillingen.

Styreleder Roald Nilsen i Akershus kunstforeninger og styremedlem Odd Vangen i Norske kunstforeninger gav hilsener på vegne av de to organisasjonene. Vangen representerte også Ås kulturråd.

Ordfører Nøst-Klemmetsen understreket Tandbergs betydning for både lokalsamfunnet og fremhevet betydningen av kunst og kultur i fremtidens Ås.

- Ås kommune har en spennende fremtid foran seg, med bygging av 3000 nye boenheter og 50.000 kvm næringslokaler. Gjennom vår satsing med «Attraktive Ås» kobler vi næringsliv, kunst og kultur med stedsutviklingen – for å sikre vekst både for innbyggere, næring, kultur og besøkende. Her har både Ås kunstforening og familien Tandberg en viktig rolle, sa ordføreren i sin åpningstale.

- Jeg er takknemlig for at kommunen kan støtte seg på en sterk og levende kunstforening. Gjennom 53 år har engasjerte kulturarbeidere drevet Ås kunstforening, og mange har vært sentrale krefter i utviklingen av kulturlivet i kommunen, både innenfor og utenfor foreningen, sa ordføreren.

- At Ås kunstforening i sitt formål skal bidra til å synliggjøre kunsten og kulturens rolle i Ås og skal være en viktig rådgivende part for kommunen i kunst- og kulturpolitiske saker, er jeg glad for. Sammen med kultursjefen og Ås kulturhus er kunstforeningen godt i gang med å benytte kunst som et strategisk virkemiddel i stedsutviklingen i Ås, sa Nøst-Klemmetsen.

Ordføreren takket også familien Tandberg, og spesielt Herman Tandberg, som arbeider for å videreføre Odd Tandbergs kulturarv i Ås.

- Dette er helt i tråd med kommunens strategi med å benytte kunst og kultur i stedsutviklingen. Dette samarbeidet er noe jeg gleder meg til som ordfører, sa Nøst-Klemmetsen.

Teksten fortsetter under bildene

Imponerende og rørende
- At så mange har møtt opp i dag er imponerende og rørende, men ikke uventet. Odd Tandberg har blitt en folkekjær kunstner fra Ås, en mann som har satt dype spor langt utenfor Norges grenser. Styret i Ås kunstforening er storfornøyd med oppmøtet og veldig glad for alle gode ord fra talere og besøkende, sa Lindeberg Alsén.

- Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle som har deltatt i arbeidet med å lage denne flotte utstillingen. At den ble så fin skyldes utelukkende et godt teamarbeid mellom styret og frivillige i foreningen, sønnen Herman Tandberg og venner og kjente av familien og Ås kommune, sa Lindeberg Alsén. Samtidig retter styrelederen stor takk til Akershus kunstforeninger og ledelsen i Ås kommune for verdifulle bidrag.

- Uten denne støtten kunne ikke kunstforeningen gjennomføre en utstilling i dette formatet, sa han.

Godt samarbeid
- Jeg er veldig glad for det gode samarbeidet Ås kommune har hatt med Ås kunstforening og familien Tandberg med denne utstilling, påpekte kultursjef Kim Stian Gjerdingen Bakke.

Kultursjefen understreket at Ås er heldig som har mye kunst i det offentlige rom. Ås har om lag 70 utendørsplasserte kunstverker av svært høy kvalitet, fordelt fra Ås sentrum og til universitetsområdet. Odd Tandberg er godt representert, både på universitetsområdet og i Ås sentrum. Det siste tilskuddet er skulpturen som er del av utsmykningen til nye Åsgård skole. Skulpturen ble avduket tidligere i år. Den er utlånt til kommunen ut av Herman Tandberg. 

- Jeg er veldig glad for hvordan jubileumsutstillingen er blitt. I forkant av utstillingen har Ås kommune gjort et stort løft for det Knut Werner kaller «Galleri Ås», med ny galleribelysning i kulturhusets Store sal, samt nye og flere utstillingsvegger, sa Gjerdingen Bakke.

Stort potensiale som kunstdestinasjon
Kultursjefen fortalte at kommunen bidrar til utvikling sentrum i Ås, og går i gang med å gjennomføre et mulighetsstudium for å se på hvordan blant annet rådhuskvartalet med kulturhuset, rådhuset, borggården og rådhusparken kan utvikles i årene fremover..

- Visning av kunst vil være en viktig del av stedsutviklingen i Ås. Ås har stort potensiale som kunstdestinasjon. 

Kultursjefen fortalte at kommunen har som kunst og kultur som strategi for å utvikle et attraktivt sentrum som er godt å leve i, tiltrekke seg nye innbyggere, næringer og besøkende. Ås har stort potensiale som en kunst- og kulturdestinasjon.

Vi bidra til samfunnsutviklingen 
- Ås kunstforforening har som mål også å bidra i stedsutviklingen i Ås. Nå har vi alle våre visninger i kulturhuset, og så samarbeider vi med kommunene om å videreutvikle det jeg kaller «Galleri Ås».

Et annet eksempel er et fellesprosjekt med Ås kommunen og NMBU, der Ås kunstforening er invitert for å samarbeide om en kunstløype fra Ås stasjonen til Universistesområdet. Her har foreningen en rolle, og vi har allerede startet forberedelsene, forteller Lindeberg Alsén. 

Kim Stian Gjerdingen Bakke og Knut Werner Lindeberg Alsén. Foto: Dan Aamlid
Kim Stian Gjerdingen Bakke og Knut Werner Lindeberg Alsén. Foto: Dan Aamlid
Knut Werner Lindeberg Alsén. Foto: Dan Aamlid
Knut Werner Lindeberg Alsén. Foto: Dan Aamlid
Kim Stian Gjerdingen Bakke. Foto: Bonsak Hammeraas
Kim Stian Gjerdingen Bakke. Foto: Bonsak Hammeraas
 Roald Nilsen leder i Akershus kunstforeninger. Foto: Dan Aamlid
Roald Nilsen leder i Akershus kunstforeninger. Foto: Dan Aamlid
 Odd Vangen i Norske kunstforeninger og Ås kulturråd. Foto: Dan Aamlid
Odd Vangen i Norske kunstforeninger og Ås kulturråd. Foto: Dan Aamlid

Bilder fra åpningen og utstillingen nederst på siden. 

 Styreleder Knut Werner Lindeberg Alsén og Herman Tandberg i samtale om Odd Tandbergs kunst og liv. Foto: Dan Aamlid
Styreleder Knut Werner Lindeberg Alsén og Herman Tandberg i samtale om Odd Tandbergs kunst og liv. Foto: Dan Aamlid

Vi har lagt vekt på prosessen

En minneverdig del av åpningsprogrammet var kunstsamtalen mellom Odd Tandbergs sønn, Herman Tandberg, og styreleder i Ås kunstforening. Her fikk publikum et unikt innblikk i Odd Tandbergs liv og kunst. Herman Tandberg delte også familiens visjoner om et «Odd Tandberg kunstsenter» i Ås der Odd Tandbergs kunst skal formidles.

- Vi ønsker ikke å lage et dødt museum, men å skape et levende kunstsenter midt i Ås, der vi også skal utvikle også andre kunst- og kulturaktiviteter, sa Tandberg. .

Samtalen gav også en dypere forståelse av kunstnerens kulturarv, og ble avsluttet med en forklaring på hvordan utstillingen var organisert.

- Vi har ønsker å vise bredden av min fars arbeider, og samtidig legge vekt på prosessen han jobbet etter. Odd Tandberg arbeidet gjennom hele sin karriere med mange ulike teknikker og materialer, og han arbeidet parallelt, sa Tandberg.

- Samtidig som far laget store utsmykninger på flere sentrale monumentalbygg i etterkrigstidens Oslo, laget han også serigrafier, metalltrykk, malerier og skulpturer. Ofte med variasjoner over samme motivvalg.

- Far var svært nysgjerrig, og var hele tiden ute etter nye materialer og teknikker. Han laget nye verker gjennom utforsking og eksperimentering med blant annet optikk og kinetikk, sa han.

Under samtalen fortalte Tandberg om farenes oppvekst, kunstnerkarriere, og samarbeidet med sin kone Elen Grøn-Hansen, kjent som «Numme» - som også var kunstner. Gardinene til regjeringsbygget «Høyblokka» som de begge laget sammen, vises i utstillingen.

- I tillegg til selvstendige verk ønsker vi også å vise arbeidsprosessene til Odd Tandberg. Derfor har vi tatt med utkast og skisser til det det som ble til store verker, og plassert de sammen med fotografier av verkene. Noe av dette har aldri vært stilt ut tidligere, sa Tandberg.

Publikum fikk også høre toner av gitarist Ole Martin Huser-Olsen som er en av våre fremste klassiske gitarister. Huser-Olsen spilte stykket «Hud fra den norske komponisten Dagfinn Koch, som også var i salen.

Utstillingen med Odd Tandberg er åpen hver dag mellom klokken 16 og 18, og neste helg fra klokken 12-16.  

Jubileumsutstillingen er støttet av Akershus kunstforeninger og Ås kommune  

Bilder fra åpningen 

Bilder av utstillingen