Program 2024
Hovedaktiviteten til Ås kunstforening er kunstutstillinger. Men vi har også andre aktiviteter slik som foredrag, kurs, kunstutflukter, prosjekter og Kunst på kino.
29. Februar 2024
Arnt Fredheim
Kunstforedrag torsdag 29. februar kl 19.00
Ås kunstforening inviterer til kunstforedrag med kurator, kunsthistoriker og forfatter Arnt Fredheim. 29. februar tar forfatteren oss med på en kunsthistorisk reise gjennom årtusenene og gjennom forskjellige deler av kunst og litteraturhistorien.
Vi vil også møte forskjellige kunstnere som i sine helt spesielle kontekster skapte verker som fikk betydning for ettertiden.
Arnt Fredheim er født i Bergen og utdannet Cand. philol. i kunsthistorie, fra universitetene i Oslo og Cambridge (England). Fredheim er en meget erfaren kunsthistoriker, kurator, forfatter og prosjektleder med bakgrunn fra noen av de viktigste kunst-, lærings- og næringsinstitusjonene i Norge. Fredheim tidligere bodd i Ås.
2. - 10. MARS 2024
Vilde Eskedal
Galleriåpning lørdag 2. mars kl 12.00
Vilde Eskedal (f. 1992) er bosatt i Kristiansand. Hun ble utdannet master i kunstfag ved Universitetet i Agder og York st. John University i 2018. Hun har bachelor i kunst og håndverk ved Universitetet i Agder. Eskedal deltar i kunstnergruppene Blomlaok – Audio-visuell performance og SPEKTRA – Performance-installasjon og scenekunst.
Dette er hennes andre separatutstilling. Hun har deltatt på en rekke utstillinger, inkludert Pop-up-utstillinger, performanser og festivaler i Norge, Chile, London og York. Hun er offentlig innkjøpt, og har jobbet som kunstnermentor ved "Avtrykk" med Bomuldsfabriken Kunsthall i 2023.
I Eskedal sitt kunstnerskap er hun opptatt av møtet mellom materialet og kroppen, som tar form innen billedkunst, skulptur, tekstil og performance. De skapende prosessene er utforskninger hvor materialene og dets iboende egenskaper sees som aktører og med-skapere, noe som gjør arbeidene uforutsigbare, spontane og intuitive
20. - 28. APRIL 2024
Mona Grønstad og Morten Gran
Galleriåpning lørdag 20. april kl 12.00
Utstillingen "Dyriske erindringer" som stilles ut i Ås kunstforening er et fellesprosjekt med Mona Grønstad og Morten Gran. Teknikkene er tresnitt, tegning, maleri og skulptur.
Mona Gønstad har hatt en rekke separat - og kollektiv utstillinger i Norge og Norden. Mona er innkjøpt offentlig og har mottatt flere priser og stipender. Hun er utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole (SHKS), og har blant annet tatt kurs i al fresco teknikk ved Muralverkstedet på Lilleborg. Hun har hatt mange verv i kunstorganisasjoner, og er medlem i Billedkunstnerne i Oslo og Akershus, Landsforeningen Norske Malere og Norske Billedkunstnere.
Morten Gran har vært aktiv billedkunstner siden gjennombruddet i 1996. Morten er autodidakt, og medlem i Norske Billedkunstnere, Norsk Billedhuggerforening og Bildende Kunstnere Akershus.
Morten har fått en rekke stipender, har hatt syv separatutstillinger, og deltatt flere ganger på Østlandsutstillingen og vært presentert på Høstutstillingen. I 2007 hadde han en stor utstilling hos Blomquist.
1. JUNI 2024
Utsmykning av Åsgård skole
Presentasjon av kunsten lørdag i. juni kl 12.00
I forbindelse med åpningen av nye Åsgård skole inviterer kunstkonsulent Marius Wang i samarbeid med Ås Kunstforening til presentasjon av utsmykningsprosjektet på skolen. Wang er også styremedlem i Ås kunstforening.
Det nye bygget vil huse kunst i allrommet av Sara Korshøj Christensen, et stort fasademaleri av Johannes Høie og en større utendørskulptur av Odd Tandberg, kalt "Komposisjon i naturbetong".
Sara Korshøj Christensens arbeider er ofte undersøkende kombinasjoner av forskjellige materialer, mening og form, ofte med en humoristisk lekenhet og med ubehagelige undertoner. De forskjellige fysiske materialene velges for sitt potensial til å kunne strekkes, og dermed åpne opp for betydningsforskyvninger.
Johannes Høie er en norsk billedkunstner og er spesielt kjent for sine forgjengelige, monumentale veggmalerier utført på frihånd. Høie er utdannet fra Kunstakademiet i Bergen og Statens Kunstakademi i Oslo, og markerte seg tidlig som tegner.
Skulpturen til Odd Tandberg har aldri blitt vist før: Den har ligget nedsunket i hagen til Odd Tandberg i Raveien i Ås i nesten 50 år! I 2023 har den vært til konservering og preparering for montering på fundament. Den er reist på skoleområdet, men skal være nedpakket til den offisielle åpningen til våren under et arrangement i samarbeid mellom Marius Wang og Ås kunstforening.
Odd Tandberg var maler, grafiker og billedhugger og en pioner innen non-figurativ malerkunst i Norge etter 2. verdenskrig. Han står bak over 50 offentlige utsmykninger i Norge og andre land. De første årene arbeidet han med maleri og grafikk.
1. , 4. og 11. SEPTEMBER 2024
Kunst på kino: Bøndene
Filmvisning i Ås kinoteater kl 19.00 alle dager
Kunst på kino-konseptet tilbake på kinoen i Ås. Først ute i år er den utrolig vakre filmen Bøndene !
"Filmen er virkelig fantastisk, og jeg anbefaler på det varmeste at alle som ikke har sett den, tar seg tid til å gjøre det.", Dette sier polsk-norske Ewelina Baj som hadde innledningen på filmens første visningsdag.
Hva får du når du kombinerer nobelprisvinnende litteratur og over 200 000 arbeidstimer med oljemaling fra over 100 kunstnere i Polen, Ukraina, Litauen og Serbia?
Svaret er den visuelt slående animasjonsfilmen Bøndene. Filmen er laget av regissørene bak den Oscar- og Golden Globe nominerte Loving Vincent (2017) og er basert på Nobelprisvinnende Władysław Reymonts roman med samme navn.
21. - 29. SEPTEMBER 2024
Hebe Camilla Wathne
Galleriåpning lørdag 21. september kl 12.00
Hebe Camilla Wathne (f.1977) har hovedfag fra Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har hatt en rekke separat- og kollektivutstillinger og er medlem hos Norske billedkunstnere (NBK) og Bildende Kunstneres Forening Rogaland (BKFR)
Hebe Camilla Wathne arbeider med tegning, installasjon og skulptur. I verkene hennes finnes sentrale referansepunkter innen økologi, naturen som bevissthet og verden som mysterie. Utgangspunktet for arbeidene er intuitive, der hun leter etter fortellende strukturer gjennom ulike medier og materialer, for å utforske og tematisere forholdet mellom menneske og natur.
21. - 29. SEPTEMBER 2024
Lars Sandås
Galleriåpning lørdag 21. september kl 12.00
Lars Sandås (f.1984) er billedkunstner fra Oslo, utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo (2009). Han jobber med teknikker som grafikk, tegning, maleri, skulptur og bok, i arbeider som behandler samfunnsnære og politiske tema som utenforskap, fordeling, urettferdighet og vold.
Han har stilt ut på bl.a. Galleri BO, Norske Grafikere, IKM, Podium, Spriten Kunsthall, Visningsrommet USF, Oppland Kunstsenter, Telemark Kunstsenter, Nasjonalmuseet og Østlandsutstillingen.
2. - 10. NOVEMBER 2024
Odd Tandberg 100 år
Galleriåpning lørdag 2. november kl 12.00
Odd Tandberg ville fylt 100 år i år, og dette markerer vi med en 100-års jubileumsutstilling i Ås kulturhus. I tillegg blir det foredrag om Odd Tandbergs liv og kunstnerskap.
Odd Tandberg ble født 16. april 1924 og ville fylt 100 år i år. Han var maler, grafiker og billedhugger og en sentral pioner innen non-figurativ malerkunst i Norge etter 2. verdenskrig, og har satt dype spor etter seg. Tandberg er Ridder av 1. klasse av St Olavs orden. Tandberg bodde mesteparten av sitt liv i Ås. Odd Tandberg har tidligere deltatt på utstillinger i Ås kunstforening.
Tandberg står bak over 50 offentlige utsmykninger i Norge og andre land. Sitt første store utsmykningsoppdrag fikk han i 1957 i Regjeringsbygget (Høyblokka). Dette gav ham muligheten til å arbeide med nye materialer, og i årene som fulgte begynte han å eksperimentere med tredimensjonale former som relieffer og skulpturer. Han arbeidet i stor grad parallelt med ulike kunstfag, og erfaringer fra ett fagområde ble brukt i utforskingen av andre fagområder. Arbeidene hans er i det følgende delt inn etter områdene maleri, grafikk, utsmykninger, skulptur og kinetikk.
16. - 24. NOVEMBER 2024
Medlemsutstilling 2024
Galleriåpning lørdag 16. november kl 12.00
Medlemsutstillingen har blitt et flott visningssted for både profesjonelle utøvere og andre aktive medlemmer, som sammen med styret omgjør Ås kulturhus til et fargerikt galleri med stor kunstnerisk spennvidde.
Ås kunstforening opplever hver år stor interesse blant våre aktive medlemmer for å stille ut. Den store interessen viser at Ås kunstforening har en helt spesiell plass i hjertene til våre medlemmer, og hos alle de mange som møter opp for å se kunsten som er stilt ut.
30. NOVEMBER- 8. DESEMBER 2024
Jan Baker 85 år
Galleriåpning lørdag 30. november kl 12.00
Jan Baker fyller 85 år i år og dette markerer vi med jubileumsutstilling i Ås kulturhus. I tillegg blir det presentasjon om Jan Bakers liv og kunstnerskap.
Jan Baker er født 23. desember 1939 i Stange, Hedmark, og fyller 85 år i år. Baker er maler, grafiker og materialkunstner. Han har sin kunstneriske utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole i perioden 1955–57 og Statens kunstakademi i perioden 1965–70. Han har også hatt studieopphold i Paris. Baker har vært bosatt i Ås kommune i en årrekke.
Baker debuterte på Høstutstillingen i 1967. Fra 1967 har han hatt en rekke separatutstillinger, kollektivutstillinger og biennaler i Europa, USA og Asia. Han har også flere utsmykkinger over hele landet. Han er kjøpt inn av blant annet Nasjonalgalleriet og Riksgalleriet, i tillegg til Kulturministeriet, Bonn (Tyskland). Baker har fått Kongens Fortjenestemedalje i gull.
Som maler debuterte Baker med 25 non-figurative komposisjoner i Kunstnerforbundet, Oslo høsten 1970, I 1977 ble det første metalltrykket i norsk grafikk-historie laget av Baker. Han hadde lenge ønsket en metallisk effekt i litografiene sine. Aluminiumsfolie bulket seg, og da regningen på 100 meter bladgull kom, var dette et uaktuelt materiale. Litt etter litt fant han frem til sin egen oppskrift.
14. - 15. DESEMBER 2024
Fotoutstilling om kulturminner og identitet
Galleriåpning lørdag 14 desember kl 13.00
«Fotofortellinger» er et ungdomsprosjekt der deltakerne lærer å benytte fotografiet som språk i fortellinger om personlig og sosial identitet og kulturminner. Prosjektet er gjennomført med ungdommer fra Ukraina, i samarbeid med non-profit-organisasjonene «UNIK (Ukraina Norge i Kontakt) og Integrated Minds.
Fotofortellinger er et ungdomsprosjekt der deltakerne lærer å benytte fotografiet som språk i fortellinger om personlig og sosial identitet og kulturminner. Prosjektet gjennomføres med fotoworkshop og fotoutstillinger. Formålet med prosjektet har vært å styrke deltakernes visuelle lese- og formidlingsferdigheter i fortellingene om identitetsutvikling under påvirkningen av egen og andres kulturer.